vrijdag 10 juni 2016

Het is oké

Maak je eigen leven mooi. Realiseer je dat jij degene bent die naar de paarse lucht moet staren om een grote vrijheid te zien - jij je blik op de zon moet richten om de warmte van een vriend te voelen - jij het lieveheersbeestje op je hand als een teken van verzoening van de natuur moet zien, en niet slechts een insect dat je even je dag interrumpeert. 

Bedenk je dat wanneer je geest je kwelt met beelden van mensen en momenten die nooit meer zo zullen zijn als ze waren, hij dit niet doet om je die nare steken in je buik intenser te laten voelen, maar om je te helpen met doorgaan met hoe het was en hoe het ooit maar misschien wel beter nooit weer zal zijn. Dat je niet kunt ontsnappen aan je hoofd en je eigen ik, hoe lief je dat af en toe zou willen.

Dat de combinatie van jou en een ander soms niet goed is, hoe zeer je ook verlangt naar een onware werkelijkheid. Dat tranen ooit weer als een rustige regenbui in mei zullen voelen, en niet als een ziltige waterval die in plaats van altijd langs rotsen eeuwig over wangen stroomt. 

Dat er weer een moment zal komen waarop je geniet van het gefluit van de vogels en alle mooie dingen waar je eerder voor leefde - dat een mooi stuk tekst je weer zal doen genieten van de kunst van de letteren in plaats van doen verlangen naar momenten die zullen blijven rusten in omgeslagen pagina's.

Beklim de bergen, beweeg ze, laat je vallen maar niet te ver - hoor in de wind geen stemmen van vervlogen herinneringen en zie in de wolken geen gezichten van vergane verdrieten. Kijk naar de zon en geniet van zijn warmte zonder hem je te doen verlangen naar een gevoel van geborgenheid wat je nooit meer zult hebben. Ben niet leeg met iemand samen maar sterk met slechts jezelf - luister naar je adem en geniet van haar regelmaat zonder te denken aan de verzuchting van een ander.

Ben alleen. Geniet van gezelschap, maar leer in godsnaam om alleen te kunnen zijn.


5 opmerkingen:

  1. Wow, prachtig geschreven. En het is nog zo ook. Ik mag mijn blijheid niet laten afhangen van een ander, maar gewoon mijn eigen blijheid creëren, anders overleef je het niet in de boze grote wereld.

    BeantwoordenVerwijderen